Cu ajutorul a mii de români, Storia.ro a găsit un cuvânt românesc nou care să exprime starea de bine de acasă

Cu ajutorul a mii de români, Storia.ro a găsit un cuvânt românesc nou care să exprime starea de bine de acasă

Care a fost cuvântul cel mai votat de români pentru a exprima starea de bine de acasă.

„Biniște” este cuvântul ales de români pentru a descrie și exprima starea de bine de acasă. Peste 13.000 de români au participat la vot pe hygge.storia.ro, unde au avut de ales dintre șase opțiuni: biniște, tyhne, ommi, zeneritate, primidor și lono.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu D&D Research prin chestionar online aplicat celor care au accesat hygge.storia.ro.

 

Un nou cuvânt românesc care să descrie starea de bine de acasă

Cu ajutorul a mii de români, Storia.ro a găsit un cuvânt românesc nou care să exprime starea de bine de acasă – biniște a fost cuvântul preferat de români, cu 26% din voturi, fiind urmat de tyhne (21%) și ommi (18%). Noul cuvânt poate fi definit ca o stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște”. De asemenea, cuvântul se poate referi și la calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. Creat din bine + liniște. „Am intrat, am privit în jur, am zâmbit și m-am bucurat. Ce biniște e la noi acasă!”.

 

Demersul de a găsi un termen care să descrie starea de bine de acasă

În urmă cu două luni, Storia.ro a lansat campania HYGGE la noi, asumându-și o misiune curajoasă și relevantă în contextul actual. Platforma de imobiliare și-a propus să inventeze un cuvânt nou care să exprime starea de bine de acasă, să găsească un echivalent pentru termenul danez HYGGE, care se referă la transformarea timpului petrecut acasă într-un timp de calitate și o adevărată sursă de fericire.

Demersul a început cu un studiu prin intermediul căruia platforma de imobiliare și-a propus să găsească o adaptare locală a termenului, să afle cum arată starea de bine de acasă pentru români și cum poate fi ea definită, atât în ceea ce privește spațiul exterior - cel fizic, cât și spațiul interior - emoțional. Rezultatele studiului au fost sursă de inspirație pentru doi scriitori care și-au asumat misiunea de a inventa câte două cuvinte definitorii pentru starea de bine de acasă. Pentru lista finală de cuvinte, scriitorii au ales și câte o opțiune din partea celor care au participat la studiu – biniște și lono.

 

Relația oamenilor cu propria locuință a fost redefinită în contextul actual, românii și-au redescoperit casele și au devenit mult mai atenți la modul în care se simt acasă. Nevoia de a avea un termen nou care să descrie starea de bine pe care o ai în interiorul locuinței a venit natural, cu atât mai mult în aceste vremuri. Faptul că românii au participat într-un număr impresionant la studiu și s-au implicat activ cu idei creative pentru denumirea unui nou cuvânt ne-a demonstrat că am intuit o nevoie pe care o aveam cu toții. Cuvântul câștigător – biniște – are potențial, așa că ne dorim să ducem mai departe campania”,  a declarat Mihai Sava (Strategy Director Real Estate Europe, OLX Group).

  

Cum arată la români starea de bine de acasă

Aproape 10.000 de români au răspuns la întrebările studiului despre starea de bine de acasă și au participat activ în demersul care a dus la apariția cuvântului biniște. Pentru majoritatea românilor (42%), prezența unei persoane contribuie mai mult decât orice altceva la starea de bine de acasă. În același timp, camera asociată cel mai des cu liniștea și relaxarea este dormitorul (39%), apoi sufrageria 27%. Atunci când vine vorba de activitățile de seară, cei mai mulți dintre respondenții studiului au declarat că preferă să petreacă timp cu familia (33%), iar când au fost întrebați care este băutura care le înseninează timpul petrecut acasă, cei mai mulți dintre respondenți au ales ceaiul (37%).

Încântarea de a fi acasă este asociată cel mai des cu sunetul ploii la fereastră (20%), iar pentru cei mai mulți dintre români, argintiul este culoarea care contribuie cel mai mult la aspectul primitor al casei. Starea de bine de acasă mai poate fi dată și de materialul cel mai plăcut la atingere, iar românii au plasat bumbacul pe primul loc (27%).

De asemenea, momentele fără griji acasă sunt asociate și cu hainele confortabile. Atunci când vine vorba de îmbrăcăminte, românii preferă cel mai des hainele de casă (26%), urmate de pijamalele pereche (21%).

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Branduri

Campanii

Oameni

Subiecte



Branded


Related