Cum arată piața de creditare a locuințelor și interesul românilor pentru sectorul imobiliar în prima jumătate a anului 2021

Cum arată piața de creditare a locuințelor și interesul românilor pentru sectorul imobiliar în prima jumătate a anului 2021

Valoarea creditelor intermediate de KIWI Finance în primele șase luni ale acestui an este peste 700 de milioane de lei, cu 45% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, numărul contactărilor pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, a crescut cu 30% în primul semestru din 2021 comparativ cu primul semestru al anului 2020. Aceste cifre ne arată atât un interes crescut al românilor pentru achiziționarea unei locuințe cât și o efervescență a pieței imobiliare. Cum a evoluat piața de creditare în acest an și care este este volumul creditului mediu în cele mai mari orașe din România sunt informații din ultima analiză KIWI Finance.

 

Cum arată valoarea creditului mediu în orașele cele mai mari din țară

Numărul total al creditelor ipotecare acordate în România a crescut cu 30% în luna mai față de luna ianuarie a acestui an și cu 49% față de luna mai a anului trecut.

 

„În 2021 a continuat efervescența achizițiilor imobiliare situată pe un trend continuu crescător în ultimii șapte ani. Principalii factori sunt creșterea cererii solvabile, nevoia locativă mare, dobânzile și costurile creditelor la minime istorice, creșterea veniturilor medii și creșterea plajei de venituri mari, randamentele interesante și sustenabile și interesul crescut de achiziție al românilor din străinătate. În același timp, ritmul construcțiilor noi a crescut și avem anunțate proiecte mari și foarte mari (sute sau chiar mii de unități) care au un factor mare de leverage. Pentru a doua parte a anului urmărim presiunea pe costuri - materiale și forță de muncă pe de o parte și sustenabilitatea cererii care contrabalansează tendința de încălzire a pieței. Avem mai puține unități noi ajunse la finalizare față de prima parte a anului, ceea ce va duce cel mai probabil la o creștere a cererii pe piața secundară,” a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

 

Conform datelor KIWI Finance, creditul mediu a crescut cu 4% în iunie față de ianuarie, iar anualizat brokerul se așteaptă la o creștere de 7-8%. Creditul mediu pe țară este de aproximativ 300.000 lei, în timp ce în București se îndreaptă spre 350.000 lei. Cel mai mare credit mediu din țară este în Cluj, cu o valoare de peste 350.000 lei, în timp ce în alte orașe mari ca Timișoara și Constanța încă se păstrează în media națională. În Iași, creditul ipotecar mediu ajunge la 270.000 lei.

 

„Datele publicate de KIWI Finance și Storia.ro ne arată o creștere importantă în zona de creditare și totodată un interes crescut față de anunțurile imobiliare. Ne bucurăm că, prin intermediul parteneriatului dintre Storia.ro și KIWI Finance, care a împlinit deja trei luni, utilizatorii noștri se pot concentra pe găsirea casei visurilor lor, în timp ce pot apela și la expertiza valoroasă a brokerilor KIWI, astfel încât să poată lua cea mai bună decizie în legătură cu finanțarea locuinței lor,” a declarat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

 

Parteneriatul dintre Storia.ro și KIWI Finance pune la dispoziția utilizatorilor Storia.ro o pagină dedicată creditării, cu informații utile în achiziționarea unei locuințe. Pagina a fost accesată până în prezent de peste 200.000 de utilizatori din întreaga țară, iar 4.500 dintre aceștia au inițiat comunicarea cu un broker KIWI Finance prin completarea formularului de pe platformă.

 

KIWI Finance este cel mai mare broker de credite din România, fondat de Anca Bidian în 2003. În 2007, Oresa, fond de investiţii suedez, a devenit acţionar majoritar al companiei, iar în 2020 compania a fost achiziționată de OLX Group. În cei 18 ani pe piaţă, KIWI Finance a intermediat credite de peste 1,7 miliarde euro. În prezent, compania este activă în 40 de oraşe din ţară, unde colaborează cu aproape 300 de brokeri pentru a găsi cele mai bune oferte de creditare pentru clienţii săi.

 

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primește peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOSAndroid și HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

SectiuneBranded


Related