Glovo stabilește un nou standard pentru drepturile sociale cu „The Couriers Pledge”

Glovo stabilește un nou standard pentru drepturile sociale cu „The Couriers Pledge”
  • Glovo a solicitat consultanța Fairwork pentru a dezvolta un set de standarde pentru o economie de tip gig mai echitabilă pentru curierii înscriși pe platformă
  • Compania intenționează să lanseze inițiativa pentru 40% din flota sa de curieri până la sfârșitul trimestrului doi al anului 2022, iar primele țări vizate sunt Maroc și Georgia
  • Glovo se angajează să implementeze The Couriers Pledge (Angajamentul Curierilor) în toate țările în care operează până la sfârșitul anului 2023
  • Fairwork va oferi o evaluare independentă pentru a determina impactul implementării angajamentului

Glovo, una dintre cele mai importante platforme cu categorii multiple de livrare din lume, a anunțat astăzi The Couriers Pledge (Angajamentul Curierilor), o promisiune a companiei de a crește drepturile și beneficiile sociale ale curierilor, indiferent de forma de angajare sau colaborare cu compania.

The Couriers Pledge (Angajamentul Curierilor), care a fost creat cu ajutorul inițiatorilor proiectului Fairwork, stabilește un nou set de standarde, care include: câștiguri corecte, raportate la numărul de ore lucrate (ghidate de datele WageIndicator privind câștigurile echitabile și salariile minime pe economie), îmbunătățirea asigurărilor și accesul la cursuri de formare, cursuri de siguranță și mentenanță. Compania recunoaște că economia de tip gig reprezintă o sursă semnificativă de venit pentru curieri și dorește să ofere acestora acces egal la drepturile și beneficiile sociale, indiferent de modul în care curierii colaborează cu platforma.

Glovo intenționează să implementeze noua inițiativă pentru 40% din flota sa, până la sfârșitul lunii iunie 2022, Maroc și Georgia fiind primele țări incluse în faza inițială. Compania se angajează să implementeze The Couriers Pledge în toate țările în care își desfășoară activitatea până la sfârșitul anului 2023.

Un viitor echitabil pentru curieri

Ca parte din angajamentul de a stabili un viitor echitabil al activității curierilor și de a oferi acestora un nivel mai înalt de siguranță și protecție, Glovo promite:

  • Câștiguri echitabile – Transparență totală asupra câștigurilor pe oră pentru curieri, indiferent de forma colaborării. ”Bonusuri de loialitate” garantate sau compensate cu timp liber.
  • Acoperire a asigurării îmbunătățită (Siguranță 360º) – Asistență în cazul diverselor tipuri de accidente, răspundere față de terți și transportul bunurilor, alături de indemnizație de concediu medical, concediu de maternitate sau paternitate și accesul la beneficiul ”Cheltuieli de familie”.
  • Siguranță și mentenanță (Siguranță 360°) - Truse de siguranță rutieră, inclusiv căști și jachete reflectorizante, care vor fi puse la dispoziția tuturor curierilor prin Glovo Store, precum și acces la stații de reparații pentru biciclete.
  • Management proactiv – Procese de contestație echitabile și accesibile pentru toate conturile dezactivate ale curierilor, validate de o entitate independentă. Canalele nou înființate permit curierilor să contribuie în mod colectiv la deciziile care le influențează colaborarea cu platforma și favorizează dialogul deschis între curieri și asociații.
  • Interes pentru comunitatea curierilor – Cursuri de formare disponibile privind antreprenoriatul, managementul afacerilor, competențelor IT sau de limbi străine, pentru a ajuta curierii să-și dezvolte abilitățile profesionale și să evolueze în carieră. A fost implementat un buton SOS în aplicație în cazul unei situații de urgență și a fost introdusă o politică anti-discriminare pentru a preveni hărțuirea.

Procesul de audit al Fairwork

Angajamentele făcute de Glovo în cadrul proiectului The Couriers Pledge vor fi supuse unor audituri externe realizate de Fairwork, ale căror constatări vor fi făcute publice. Fiind o parte independentă, Fairwork nu validează practicile companiei, dar le va evalua și va raporta progresul pe care Glovo îl face în raport cu cele cinci principii ale Fairwork față de munca echitabilă.

Analiza externă a Fairwork va consta în sondaje și interviuri cu diferiți curieri din țările unde The Couriers Pledge a fost implementat. Glovo va fi exclus din aceste procese pentru a se asigura că rezultatele auditurilor sunt independente, corecte și obiective. Prima revizuire va avea loc înainte de lansarea inițiativei în Maroc și Georgia, a doua revizuire urmând să fie efectuată pentru evaluare în primele trei luni. Fairwork este un proiect de cercetare internațional care evaluează condițiile de muncă ale platformelor digitale în baza a cinci principii ale muncii echitabile. Fairwork nu va primi compensații din partea Glovo și va evidenția diferitele domenii în care compania nu îndeplinește principiile.

Sacha Michaud, Cofondator Glovo, afirmă:

”Economia de tip gig a deschis multe oportunități noi, dar a adus și o serie de provocări și are nevoie de îmbunătățiri, în special în ceea ce privește drepturile sociale ale curierilor. În cadrul Glovo, am fost întotdeauna în favoarea asigurării unor drepturi sociale mai bune pentru curierii noștri, indiferent de situația lor contractuală. Până în 2023 ne așteptăm să colaborăm lunar  cu aproximativ 240.000 de curieri din întreaga lume și ne angajăm să le oferim drepturi sociale mai bune și beneficii, protejând în același timp autonomia și flexibilitatea pe care aceștia le apreciază. Suntem de părere că această inițiativă stabilește un nou standard în industrie, pentru o gig economy corectă – una care are drepturi sociale și utilizează un cadru de bune practici în nucleul său.”

Profesorul Mark Graham, Director Fairwork, a spus:

”Starea curentă a platformelor de tip gig economy arată că majoritatea lucrătorilor din această industrie nu beneficiază de drepturile și protecțiile de bază ale pieței muncii. Lucrătorii au de suferit din cauza condițiilor periculoase, câștigurilor scăzute și inconsecvente, precum și a barierelor organizațiilor colective. Glovo, fiind una dintre cele mai mari companii dintre platformele de tip gig economy, poate deveni un exemplu de bune practici în acest sector, dacă se angajează să implementeze politici cuprinzătoare care îmbunătățesc condițiile lucrătorilor lor. Fairwork nu susține companiile, ci le oferă evaluări independente asupra politicilor și practicilor acestora. Din această poziție, salutăm invitația Glovo de a oferi o evaluare independentă asupra noii inițiative The Couriers Pledge și așteptăm cu nerăbdare să testăm implementarea acestora pe teren, în raport cu principiile noastre de muncă corectă.”

Pe lângă Fairwork, Glovo a realizat un parteneriat cu WageIndicator.org în ceea ce privește salariul minim pe economie în fiecare țară, și cu Qover și Chubb pentru acoperirea asigurărilor.

Glovo este o aplicație de livrare în mai multe categorii și una dintre cele mai mari platforme de livrare din lume. Fondată în Barcelona în 2015, își desfășoară activitatea în Sudul Europei și EEMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Aplicația conectează utilizatorii cu restaurante, lanțuri alimentare, farmacii, magazine de retail, și curieri și include o categorie ”orice” care le permite utilizatorilor să comande orice din orașul lor.

Fairwork este un proiect de cercetare și acțiune cu centrul la Universitatea Oxford și la Centrul de Științe Sociale WZB Berlin. Fairwork se angajează să evidențieze cele mai bune și cele mai rele practici din platformele de tip gig economy. Principiile Fairwork au fost dezvoltate într-un proces de colaborare care reflectă perspectivele rețelei noastre internaționale și vocile lucrătorilor din întreaga lume. Utilizând acele principii, Fairwork realizează scoruri de “echitate” pentru platforme. Prin evaluarea platformelor în raport cu măsurile de echitate, Fairwork speră nu numai să evidențieze ce sunt platformele gig economy astăzi, dar și ce pot fi.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related