Analiză Storia.ro – Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare au crescut în marile orașe din țară

Analiză Storia.ro – Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare au crescut în marile orașe din țară

Prețurile pe metru pătrat au crescut accelerat în luna septembrie și sunt cu 7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 7% în luna septembrie a.c, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX. Față de anul trecut, în luna septembrie a.c., românii au vizualizat cu 6% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 14% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă). Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi în București și Iași (9%) și la apartamentele noi în Brașov (8%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.ro.

„În luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piața rezidențială, fapt evidențiat de o creștere de 14% în numărul de contactări realizate de utilizatorii platformei noastre. Această tendință se reflectă în mod concret în prețurile medii de cerere, care au înregistrat creșteri semnificative în majoritatea orașelor analizate, atât în cazul apartamentelor vechi, cât și ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discuțiilor referitoare la modificările fiscale, care ar putea să grăbească anumite tranzacții pe piața rezidențială," a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

 

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna septembrie

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 10% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna septembrie a.c. a fost de 1.556 de euro/metru pătrat, în creștere cu 5% față de luna anterioară și cu 3% față de septembrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3% mai ridicat față de luna anterioară.

 

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.508 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară, dar mai mare cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.455 euro/metru pătrat, cu 7% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna septembrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.431 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.412 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de anul trecut.

TIMIȘOARA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna septembrie a.c. a fost de 1.498 euro, similar cu prețul de luna anterioară sau anul trecut. Totuși, la apartamentele vechi se observă o creștere de 3% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.477 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 18% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.929 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din septembrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 6% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.631 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 11% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.287 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.440 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna precedentă, august 2023.

CONSTANȚA: În luna septembrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.671 euro/metru pătrat, cu 2% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 5% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.576 euro/metru pătrat.

ORADEA: În Oradea, în luna septembrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi a fost cu 14% mai ridicat decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.520 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.333 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.471 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.446 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în septembrie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. În 2022, Storia.ro a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related