Analiză Storia.ro: Cum arată piața imobiliară în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii

Analiză Storia.ro: Cum arată piața imobiliară în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii
  • În 2023 crește interesul pentru proprietățile mai ieftine
  • Prețul mediu de cerere pe metru pătrat ajunge la 1.407 euro
  • Cele mai căutate locuințe sunt apartamentele cu două camere

Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, a analizat piața imobiliară din Timișoara, orașul care a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Conform analizei „Profil imobiliar: Timișoara”, cele mai căutate apartamente sunt apartamentele cu două camere, iar prețul mediu solicitat pe metru pătrat ajunge la 1.407 euro.

 

Cele mai populare tipuri de locuințe în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023

În Timișoara, cele mai căutate apartamente pentru închiriere în perioada ianuarie-septembrie au fost, în general, locuințele mai mici. Așadar, apartamentele cu două camere (44%) s-au aflat în topul căutărilor și au fost urmate de garsoniere (41%). Doar 15% dintre căutările chiriașilor au fost pentru apartamentele cu trei camere. Față de aceeași perioadă a anului trecut, pe platformă s-au înregistrat cu 21% mai multe căutări pentru garsoniere, cu 7% mai multe pentru apartamentele cu două camere și doar cu 3% mai multe căutări pentru apartamentele cu trei camere.

În perioada analizată (ianuarie - septembrie 2023), cei care au fost interesați de achiziționarea unei locuințe au căutat mai degrabă apartamente (78%) decât case (22%). Locuințele cu două camere au fost cele mai populare, fiind căutate în proporție de 45%, urmate de cele cu trei camere (30%) și de garsoniere (25%). Față de aceeași perioadă a anului trecut, a crescut interesul față de garsoniere cu +10% la nivel de căutări. În schimb, s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește interesul pentru apartamentele cu două (-11%) și trei camere (cu 21% mai puține căutări).

 

Cât costă să cumperi sau să închiriezi o proprietate?

Prețul mediu solicitat pe metru pătrat în Timișoara a fost de 1.407 euro, apartamentele noi având un preț mediu pe metru pătrat de 1.460 de euro, similar cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, apartamentele vechi au avut un preț sub medie, de 1.378 de euro/metru pătrat, în creștere cu doar 1% față de aceeași perioadă a anului trecut (ianuarie - septembrie 2023 vs. ianuarie - septembrie 2022).

În ceea ce privește prețurile chiriilor, acestea au crescut pe toate segmentele de locuințe. Așadar, în perioada ianuarie - septembrie 2023, românii au putut închiria o garsonieră în Timișoara cu un preț mediu de 234 euro, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. Apartamentele cu două camere au avut un preț mai ridicat cu 13% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 376 euro. Apartamentele cu trei camere se închiriază, în medie, cu 426 euro, cu 12% mai mult față de anul trecut.

„Comparativ cu anul trecut, pe fondul inflației și a costurilor de finanțare mai ridicate, vedem un interes crescut pentru proprietățile mai mici, în special pentru garsoniere. De asemenea, în Timișoara, la fel ca în restul țării, observăm o reorientare temporară a preferințelor către închiriere, generând, totodată o tendință semnificativă de creștere a prețurilor în piața închirierilor, în timp ce prețurile pentru apartamentele de vânzare stagnează,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Totalul tranzacțiilor de unități individuale efectuate în Timișoara de la începutul anului respectă tendințele de la nivel național, fiind în scădere în fiecare trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totuși, scăderile devin tot mai mici de la un trimestru la altul, ceea ce arată o revenire a pieței imobiliare (-35% ianuarie - martie 2023 vs. 2022, -20% aprilie - iunie 2023 vs. 2022 și doar -2% iulie - septembrie 2023 vs. 2022). De asemenea, și în cazul tranzacțiilor efectuate cu credit se observă o revenire, scăderile din ultimul trimestru fiind mai temperate față de prima jumătate a anului (- 35% ianuarie - martie 2023 vs. 2022, -27% aprilie - iunie 2023 vs. 2022 și doar -2% iulie - septembrie 2023 vs. 2022).

Cât despre tranzacțiile de pe Storia.ro, dacă în 2022 majoritatea tranzacțiilor efectuate pe platformă erau mai degrabă pentru vânzare (57% vs. 43% - închiriere), în 2023 se observă o tendință de migrare a interesului dinspre vânzare spre închiriere. De la începutul anului, cele mai multe tranzacții de pe Storia.ro au fost efectuate în scop de închiriere (54% vs. 46% în scop de vânzare).

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. În 2022, Storia.ro a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related