Analiză Storia: Chiriașilor li se cer prețuri cu 16% mai mari decât anul trecut

Analiză Storia: Chiriașilor li se cer prețuri cu 16% mai mari decât anul trecut
  • Timișoara și Constanța, singurele orașe în care prețurile de închiriere au stagnat în octombrie față de luna anterioară
  • Cele mai mari creșteri de prețuri pentru închirieri sunt în Oradea (+25%) și Arad (+23%)
  • În luna octombrie, chiriașii din sectorul 1 al Capitalei au plătit cu 73% mai mult decât cei din sectorul 4

În luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 17% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX. În octombrie a.c. comparativ cu luna septembrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunțurile au fost afișate mai mult timp pe site (+11%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenții au încheiat tranzacțiile mai lent.

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, respectiv orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 16% de la un an la altul (octombrie 2023 vs. octombrie 2022), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (octombrie 2023 vs. septembrie 2023) au crescut, în medie, cu 7%.

„Analizând cele mai recente date, am observat că am depășit perioada de vârf a sezonului de închirieri, ceea ce conduce la o corectare firească a cererii, manifestată printr-o scădere treptată de la o lună la alta și o temperare ușoară a creșterilor de prețuri. Cu toate acestea, piața imobiliară rămâne dinamică, evidențiind variații semnificative între diferite orașe sau sectoare ale Capitalei. Această perioadă de tranziție oferă atât chiriașilor, cât și proprietarilor o oportunitate de a evalua și ajusta strategiile lor pentru închirieri, adaptându-le la noul context al pieței” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

 

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București, conform datelor Storia

Comparativ cu luna octombrie 2022, în octombrie a.c. prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+18%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a ajuns la 683 de euro. De asemenea, prețul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 524 de euro în luna octombrie, cu 16% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% comparativ cu luna octombrie 2022, ajungând la o valoare medie de 334 euro.

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (cel mai scump sector) plătesc cu 73% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului (cel mai ieftin sector în luna octombrie). Conform datelor, apartamentele din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 5 (+20%) și de cele din sectoarele 2 și 6 (+15%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 4 (+4%) și în sectorul 3 (+14%).

În octombrie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 425 de euro (sectorul 4) și 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectoarele 4 și 6) și 950 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia

La nivelul țării, în luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție: apartamentele de trei camere din Iași, unde prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. În categoria excepțiilor se încadrează orașele Timișoara și Constanța, singurele în care prețurile au stagnat în octombrie a.c. comparativ cu septembrie a.c., la toate categoriile de apartamente. Cea mai mare creștere de la lună la lună (octombrie a.c. vs. septembrie a.c.) s-a înregistrat în Sibiu, la apartamentele de trei camere (+10%).

CLUJ-NAPOCA

În luna octombrie a.c., prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor s-au menținut constante față de cele din luna anterioară, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu două și trei camere au crescut cu 4%.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 12% în cazul apartamentelor cu trei camere și cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 573 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 730 de euro.

IAȘI

Față de luna septembrie, prețurile medii solicitate în octombrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu trei camere, în timp ce prețul apartamentelor cu două camere a crescut cu 2%, iar prețul pentru închirierea garsonierelor a crescut cu 7%.

Comparativ cu luna octombrie 2022, prețurile medii solicitate au stagnat în cazul apartamentelor cu trei camere și au crescut cu 13% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 23% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro.

BRAȘOV

În luna octombrie a.c., comparativ cu luna anterioară, prețurile medii solicitate pentru închiriere au crescut cu 1% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 4% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 7% în cazul garsonierelor.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 9% pentru apartamentele de trei camere și cu 19% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 322 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

CONSTANȚA

În luna octombrie a.c., prețurile garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere au stagnat față de luna septembrie a.c.

Comparativ cu anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut cu 13% la categoria apartamentelor cu două camere, cu 19% la garsoniere și cu 20% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

TIMIȘOARA

În luna octombrie a.c., prețurile garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere au stagnat față de luna septembrie a.c.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate în cazul garsonierelor (+9%), dar și al apartamentelor cu două camere (+14%) și al celor cu trei camere (13).

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 250 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 450 de euro.

SIBIU

În Sibiu, prețurile medii de închiriere solicitate în luna octombrie a.c. au înregistrat creșteri în cazul garsonierelor (9%), apartamentelor cu două camere (1%) și apartamentelor cu trei camere (10%), comparativ cu luna septembrie a.c.

Față de luna octombrie a anului trecut, prețurile medii solicitate pentru închiriere au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 30% pentru garsoniere, cu 17% pentru apartamentele cu două camere și cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 375 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

ORADEA

Comparativ cu luna septembrie a.c., prețurile medii solicitate în luna octombrie a.c. pentru închiriere au scăzut în cazul apartamentelor cu trei camere (-1%), au rămas constante în cazul apartamentelor cu două camere și au crescut cu 1% în cazul garsonierelor.

Față de luna octombrie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+25%), apartamentelor cu două camere (+17%) și în cazul apartamentelor cu trei camere (+21%).

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 398 de euro.

CRAIOVA

În luna octombrie a.c. prețurile medii au scăzut în cazul apartamentelor cu trei camere (-2%), în timp ce prețul apartamentelor cu două camere a stagnat, iar cel al garsonierelor a crescut (+4%).

Față de luna octombrie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+13%), apartamentelor cu două camere (+15%) și în cazul apartamentelor cu trei camere (+5%).

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 261 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 420 de euro.

ARAD

Față de luna septembrie a.c., prețurile medii solicitate în octombrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu două și trei camere, în timp ce prețul garsonierelor a crescut cu 3%.

Comparativ cu luna octombrie 2022, prețurile medii solicitate au crescut la toate categoriile de locuințe, astfel: garsoniere (+22%), apartamente cu două camere (+10%), apartamente cu trei camere (+14%).

Astfel, în luna octombrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 195 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 330 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 400 de euro.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related