Analiză Storia – În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe

Analiză Storia – În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe
  • Apartamentele noi, cu 3% mai scumpe decât cele vechi
  • Oradea – orașul cu cele mai accelerate creșteri. Apartamentele vechi, cu 14% mai scumpe
  • Sibiu – apartamentele noi au un preț de cerere cu 11% mai ridicat

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna decembrie 2023, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. În luna decembrie, românii au făcut cu 55% mai multe contactări față de luna decembrie 2022, dar cu 25% mai puține față de luna anterioară (noiembrie 2023). Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele noi din Sibiu (+11%) și la apartamentele vechi din Oradea (+14%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.

Deși luna decembrie este, în mod obișnuit, o lună mai puțin activă pentru piața imobiliară, datele noastre arată că în 2023 interesul pentru căutarea unei case a crescut semnificativ, românii interacționând cu 55% mai mult cu anunțurile imobiliare față de luna decembrie 2022. Acest fenomen poate fi corelat și cu modificările fiscale care vor intra in vigoare în luna ianuarie, subliniind influența pe care aceste schimbări o vor avea asupra dinamicii pieței imobiliare,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Anul 2024 aduce și schimbări fiscale pe piața imobiliară. Spre exemplu, TVA-ul pentru achiziționarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA va crește de la 5% la 9% începând din 1 ianuarie 2024. La fel ca până acum, această cotă redusă de TVA comparativ cu cota standard de 19% se aplică doar celor care sunt la prima achiziție a unei locuințe. Proiectul de lege propune o excepție, prin care cumpărătorul poate beneficia în continuare de cota redusă de TVA de 5%, cu condiția să îndeplinească două criterii cumulative: 1) să fi semnat un contract pentru plata unui avans în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, în vederea achiziționării unei locuințe eligibile pentru cota redusă de TVA, și 2) să achite integral valoarea locuinței în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, odată cu predarea acesteia de către dezvoltatorul imobiliar.

 

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna decembrie

În București, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în decembrie 2023, la 1.656 euro/metru pătrat, un preț cu 9% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.675 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de decembrie 2022.

 

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna decembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.563 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare comparativ cu decembrie 2022. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.542 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat (decembrie 2023 vs. decembrie 2022).

IAȘI: Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Iași a crescut cu 9% în luna decembrie 2023 față de luna decembrie a anului anterior, ajungând la 1.498 euro/metru pătrat. Apartamentele vechi au avut o creștere accelerată în luna decembrie, de 12% față de decembrie 2022, și au avut un preț mediu de cerere de 1.501 euro/metru pătrat.

TIMIȘOARA: În decembrie 2023, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.524 euro, cu 2% mai ridicat față de luna decembrie 2022. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% vs. decembrie 2022, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.516 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.984 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din decembrie 2022. Prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat în Brașov, cu 12% față de luna decembrie 2022, ajungând la o medie de 1.744 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 11% în luna decembrie 2023 vs. decembrie 2022, ajungând la 1.386 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi au ajuns la 1.460 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna decembrie 2022.

CONSTANȚA: În luna decembrie, apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.747 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 9% mai ridicate față de luna decembrie 2022, ajungând la o valoare de 1.642 euro/metru pătrat.

ORADEA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.549 euro (în creștere cu 6% în decembrie 2023 vs. 2022), în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.446 euro/metru pătrat, cu 14% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În luna decembrie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.562 euro/metru pătrat (în creștere cu 8% în decembrie 2023 vs. 2022), în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.507 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu decembrie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii  în cunoștință de cauză.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related