tbi bank raportează pentru 2023 cel mai mare profit din istoria sa  

tbi bank raportează pentru 2023 cel mai mare profit din istoria sa  

tbi bank a trecut, în ultimii 7 ani,  printr-o transformare majoră, de la un jucător local tradițional la cea mai importantă bancă „challenger” din SEE. tbi are prezență puternică pe cele trei piețe principale de operare, România, Bulgaria și Grecia, iar expansiunea constantă a activității este din nou răsplătită cu rezultate financiare record.

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru 2023 arată un profit net de 42,4 milioane de euro - cu 16% mai mare decât profitul de 35,5 milioane de euro obținut în 2022. În această perioadă, tbi a încheiat parteneriate cu noi parteneri comerciali, inclusiv noi verticale, iar acum este prezentă în peste 20.000 de locații ale comercianților parteneri pe principalele sale piețe de operare. Această extindere puternică a ajutat banca să devină unul dintre liderii în ceea ce privește planurile de plată oferite în toate cele trei țări. În plus, banca a continuat să se adapteze atât la cerințele pieței, cât și la preferințele consumatorilor, ceea ce a susținut atât liniile de afaceri retail, cât și cele pentru IMM-uri să crească peste tendințele pieței și a contribuit pozitiv la rezultatul general.

În 2023, tbi bank a gestionat 2,5 milioane de cereri de finanțare în România, Bulgaria și Grecia, de două ori mai multe decât în 2022. În 2023, banca a acordat aproape 750.000 de împrumuturi în valoare de aproape 1 miliard de euro - cu 33% mai mult față de 2022. Creșterea se datorează contribuției ambelor segmente - clienții finali din toate cele trei piețe de operare și companiile mici și mijlocii din România.

tbi raportează o creștere impresionantă de aproape 40% a activelor totale la sfârșitul lunii decembrie 2023, ajungând la 1,48 miliarde de euro (de la 1,07 miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie 2022). Portofoliul de credite a atins un nivel important de 1,04 miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie 2023 (cu o creștere de 34% față de sfârșitul anului 2022). 71% dintre cererile de finanțare au fost făcute prin canale digitale (față de 51% pentru 2022) și, astfel, digitalizarea a contribuit puternic la rezultatele financiare record.

Pe baza acestei performanțe pozitive a activității, venitul operațional al tbi bank a crescut cu 32%, până la 203 milioane de euro, în principal datorită creșterii cu 27% a dobânzilor nete și susținută de creșterea cu 25% a veniturilor nete din taxe și comisioane. Această evoluție a permis profitului operațional pentru 2023 să ajungă la 146 de milioane de euro.

De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,12 miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie 2023 - depășind cu mult performanța pieței și demonstrând o creștere solidă de 38% față de anul precedent. Principalul motor al creșterii a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde creșterea a fost și mai mare, de 47% față de decembrie 2022.

Creșterea cheltuielilor generale ale băncii cu 20%, până la 96 de milioane de euro, a fost determinată în principal de creșterea accelerată a portofoliului de credite și de investițiile în noi linii de afaceri (neon) și piețe (Grecia).

La sfârșitul anului 2023, banca avea o poziție puternică și robustă atât din punct de vedere al lichidității, cât și al capitalului - pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidității (LCR) fiind de 672% (mult peste media sectorului bancar de 242%), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) - 22,5%. Operațiunile tbi bank demonstrează o disciplină din ce în ce mai bună în ceea ce privește gestionarea costurilor (47,2% raportul costuri/venituri în 2023 față de 51,7% în 2022), la care se adaugă o rentabilitate a portofoliului de credite de 21,3%, ceea ce permite ca rentabilitatea capitalului propriu să ajungă la 20,9%. 

„Sunt mândru de rezultatele record și de performanța echipei din ultimul an. Clienții noștri știu că se pot baza pe noi și, prin urmare, ne menținem o poziție financiară solidă, având în același timp o gestionare prudentă a riscurilor. Rămânem concentrați pe ceea ce facem cel mai bine: lansarea de produse orientate către clienți în România, Bulgaria și Grecia, oferind servicii de top și ajutând comunitățile noastre - atât retailul, cât și comercianții - să își gestioneze viața financiară în cel mai bun mod posibil”, spune Petr Baron, CEO, tbi.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related