Crina Carp: Experienta ca antrepenor aduna de fapt toate experienta de viata de pana acum. Simt ca acolo unde mai aveam de invatat chiar si in viata personala, s-a cumulat cu lectia din antreprenoriat

Crina Carp: Experienta ca antrepenor aduna de fapt toate experienta de viata de pana acum. Simt ca acolo unde mai aveam de invatat chiar si in viata personala, s-a cumulat cu lectia din antreprenoriat

Crina Carp are 33 ani, a lucrat mai mulți ani în corporații ca auditor financiar, ocazie cu care a descoperit diverse tipuri de afaceri și industrii, de la depozite cu melci la hale de pui. Cand a devenit mama, in urma cu doi ani, si-a dat seama, insa, ca prioritatile s-au schimbat. Asa ca a pornit propria afacere, Plannor, unde creeaza jurnale de zbor pentru copii inspirate de jurnalul piloților. 

"A fost un vis sa concep jurnalul Plannor pentru fetita mea, sa ii dea aripi si curaj, dar pana la urma, am primit eu aripi si un scop, acela de a salva cat mai multe amintiri din zborurile cu avionul", spune Crina.

Povestim cu Crina în continuare despre experiența în corporație, începutul în antreprenoriat și povestea Plannor, de la idee la concretizare. 

 

Experienta in corporatie

Am lucrat cel mai mult in calitate de auditor financiar si am adorat aceasta pozitie, dar limita mult timpul liber. Imi placea foarte mult ca aproape in fiecare saptamana calatoream spre un client nou, abia asteptam sa merg in fabrica, sa inteleg procesul de productie si sa discut cu oamenii care au avut viziunea initiala. Am luat contact astfel cu diverse tipuri de afaceri si industrii si a fost valoroasa fiecare interactiune cu oamenii care le conduceau.

Dar aproape acum doi ani, in anul in care am devenit mama, am simtit nevoia de a face o schimbare care sa imi permita luxul de a avea libertatea timpului meu. Mi-am dat seama cat de importanta este prezenta mea in viata lui Iris, iar alergatura in care ma aflam cu jobul nu mi-ar fi permis sa ma dedic intru totul asa cum imi doream eu.

Raman cu mine rigoarea si organizarea care sunt foarte necesare in acest tip de job. A adus un mare beneficiu din punct de vedere profesional faptul ca am avut contact cu mai multe tipuri de industrii si mi-a testat foarte multe limite. Cand zic asta imi amintesc de un inventar la un depozit de melci si un altul intr-o hala cu pui la -40 grade.

 

Renuntarea la jobul din corporatie

A fost etapa naturala in viata mea, aveam nevoie din ce in ce mai mult timp pentru activitatile care ma bucurau si apoi a venit fetita mea Iris care a schimbat complet viziunea mea de “imi ador jobul”.

Primul punct care a declansat o schimbare a fost cand, voluntar fiind in Ajungem Mari, lucram intr-un centru de plasament si voiam sa am mai mult timp pentru activitatile de acolo. Aici am descoperit adevarata valoare a timpului meu si ce inseamna o ora cu copiii de aici versus ce inseamna o ora cu un raport in fata.

 

Povestea Plannor

Pentru prima noastra calatorie cu avionul ma pregatisem cu mult timp inainte si vazusem pe blogul Roxanei de la PrinLume ca foloseste in calatoriile ei, alaturi de copii, un pilot logbook, insa cand am comandat unul de origine americana, mi-am dat seama ca nu este pe placul meu si nu era ceva ce fetita mea ar fi pastrat ca amintire. Asa ca dupa primul zbor, i-am scris prietenei mele Diana si i-am povestit ca eu vreau sa creez un jurnal de zbor pentru Iris si reactia ei m-a impulsionat, mi-a a zis ca si ea cauta pentru fetita ei, Zaira, si ca neaparat sa il produc!

A fost un vis sa concep jurnalul Plannor pentru fetita mea, sa ii dea aripi si curaj, dar pana la urma, am primit eu aripi si un scop, acela de a salva cat mai multe amintiri din zborurile cu avionul.

 

De la idee la implementare

Din momentul in care am hotarat sa creez ceva pentru mamicile care calatoresc cu bebelusii lor, totul a fost foarte rapid, m-au indrumat si ajutat multi oameni care imi erau necunoscuti.

Prietenii mei mi-au cumparat produsul, m-au ajutat in promovare, au facut fotografii, m-au ajutat cu coletele, au facut sa ajunga jurnalul Plannor pana in Bali.

Am simtit ca nu sunt singura in asta, ca fiecare apropiat caruia i-am povestit de Plannor si-a adus aportul, iar eu sunt tare recunoscatoare de cum s-au legat lucrurile, de cum a prins aripi proiectul meu de suflet. Mai mult, faptul ca iti povestesc despre asta intr-un interviu pentru IQads este o mare oportunitate pentru mine. Multumesc, multumesc!

 

Provocari de inceput

Am pornit un business fara experienta pe partea de productie tiparita, care este destul de complexa, asa ca aici am intampinat niste probleme serioase. Primele jurnale Plannor realizate au venit toate stricate, asa ca le-am trimis la refacut. Pentru ca jurnalul necesita coasere la interior a trebuit sa testez mai multe tipografii din tara.

Nu ma asteptam sa fie atat de greu sa tiparesti un produs si sa gasesti o tipografie care sa respecte toate cerintele si nevoile tale. Pfiu, luni de zile de research si de incercari, dar consider ca si din aceasta provocare am avut multe de invatat, cu toate ca am pierdut bani si timp.


Credit foto: Angelos Fragkos

 

Ce inseamna Plannor

Plannor este un jurnal de calatorii cu avionul, si as fi vrut sa zic ca este special conceput pentru copii, insa adultii care l-au cumparat pentru ei m-ar contrazice. La fel ar zice si insotitorii de zbor care il utilizeaza pentru evidenta zborurilor efectuate.

Asa ca, Plannor este un jurnal de calatorii pentru oricine doreste sa pastreze multe amintiri de-a lungul timpului, inclusiv sa interactioneze cu pilotul de avion si sa obtina autograf de la el.

Plannor contine mai multe sectiuni, insa cea mai importanta este cea in care pilotul noteaza detaliile tehnice ale zborului, de la distanta, temperatura exterioara, la altitudine si viteza de croaziera. Alte amintiri din primul zbor au un loc special destinate, iar harta de la final are multe stickere pin drop care sa te faca sa te simti mandru de cat de multe tari ai vizitat.

Daca ar fi sa povestesc de unde mi-a venit inspiratia numelui, as zice ca nu a fost neaparat meritul meu. M-a inspirat numele baietelului Sinzianei Iacob, Nor, si am simtit ca se potriveste perfect viziunii mele initiale.  Si, desigur, este si referinta la planorul pe care il construim copiilor dintr-o bucata de hartie.

In acest moment produc un singur tip de jurnal Plannor, disponibil pe 3 culori, roz, albastru si bej, plus un accesoriu cu indrumari de completare pentru pilot. Dar mamele cu care discut in fiecare zi ma inspira si in curand voi lansa editia pentru adulti.

 

Clientii

In principal mamicile sunt doritoare sa pastreze cat mai multe amintiri pentru copilasii lor, pentru ca au simtit ca uita majoritatea amintirilor care pentru ele au valoare sentimentala, insa poate pentru copil sunt motiv de mandrie.


Credit foto: Angelos Fragkos

Daca anul 2023 a fost de testare a produsului si a pietei, anul 2024 este despre dezvoltarea brandului si promovare intensa. Am incheiat parteneriate cu mai multe cafenele pentru display si vanzare din Bucuresti si imi doresc sa ajung si in magazinele destinate bebelusilor.

 

Experienta in antreprenoriat

Experienta ca antrepenor aduna de fapt toate experienta de viata de pana acum. Simt ca acolo unde mai aveam de invatat chiar si in viata personala, s-a cumulat cu lectia din antreprenoriat. Dar pentru mine este mare bucurie, ma trezesc ideile la 5 dimineata si abia astept sa ajung la laptop sa creez.

Cel mai important este sa prezinti ideea ta, sa vorbesti despre ea, sa ceri ajutorul, sad ai sfoara in tara cum s-ar zice. Eu am avut surpriza placuta sa descopar ca oamenii vor sa ajute, sa te promoveze, iar in online exista o comunitate activa de mame care se sprijina intre ele, ceea ce mi se pare absolut minunat.

De asemenea, initial am vazut tot procesul mult mai simplist, insa incet-incet am inceput sa cunosc pasii si am vazut cat de mult timp este necesar pentru creatie si implementare.

 

Ghid de supravietuire la inceput in antreprenoriat

Cere ajutor si discuta cu toata lumea despre proiectul tau, te va ajuta sa iti validezi ideea si sa inveti din experienta altora.

Este necesar un business plan si un plan de promovare, dar cel mai important este faptul sa fii dispus sa inveti sa faci de toate, de la strategie pe Instagram, pana la asamblare cutii.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related