Enel începe instalarea de contoare inteligente în Sao Paulo

Enel începe instalarea de contoare inteligente în Sao Paulo
  • Proiectul, derulat în cadrul programului de cercetare și dezvoltare al Agenției de Reglementare în Domeniul Electricității din Brazilia (Aneel), prevede instalarea a 300.000 de contoare inteligente, dintre care 150.000 în districtele Pirituba și Perus în prima fază a proiectului 
  • Platforma digitală disponibilă prin intermediul contoarelor inteligente oferă mai multe avantaje clienților, precum monitorizarea consumului de energie pe intervale orare, citirea precisă a contorului la distanță, structuri tarifare personalizate și alte funcționalități avansate care ajută la îmbunătățirea calității serviciului 
  • Toate contoarele inteligente vor fi produse local, contribuind la crearea unui lanț autohton de aprovizionare și folosind tehnologia recunoscută a Enel, întrucât compania are, la nivel global, aproximativ 45 de milioane de contoare inteligente operaționale în rețelele sale

Enel, prin Enel Distribuição São Paulo, al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din Brazilia, a început un proiect pilot de instalare a 300.000 de contoare inteligente în zona sa concesionată. Inițiativa se desfășoară în cadrul Programului de Cercetare și Dezvoltare (R&D) al Agenției braziliene de reglementare a energiei electrice (Aneel). Proiectul contoarelor inteligente va fi lansat astăzi într-un eveniment online la care participă șeful Aneel, André Pepitone, secretarul de stat pentru infrastructură și mediu din Sao Paulo, Marcos Penido, alături de directorii Enel Distribuição São Paulo și Enel Brasil.

 

„Soluția inovatoare de măsurare inteligentă a energiei electrice instalată de Enel Distribuição São Paulo în Brazilia este produsă local folosind tehnologie demonstrată a Enel Global Infrastructure and Networks și va contribui în mod semnificativ la modernizarea tehnologică a rețelei de distribuție locală”, a declarat Antonio Cammisecra, directorul diviziei Infrastructură Globală și Rețele în cadrul Enel. „Acest efort de digitalizare le va permite clienților să aibă un control activ asupra consumului lor de energie, și va spori eficiența și reziliența rețelei, reprezentând un pas fundamental pentru abordarea provocărilor generate de tranziția energetică”

 

În prima fază, 150.000 de dispozitive vor fi conectate în locuințe, precum și în mici spații industriale și comerciale din cartierele Pirituba și Perus din regiunea de nord-vest a capitalei Sao Paulo. Dispozitivele integrează o platformă digitală inteligentă, dezvoltată de Enel, care va permite consumatorilor să-și monitorizeze și să-și optimizeze consumul de energie într-un mod ușor și transparent, pe lângă faptul că permite distribuitorului să efectueze unele activități de la distanță și să ofere noi servicii.

Instalarea contoarelor inteligente va fi parțial finanțată din resursele programului de cercetare și dezvoltare Aneel (121 milioane de reali brazilieni), în timp ce investițiile suplimentare vor fi finanțate de Enel.

Enel estimează că va finaliza prima fază a proiectului până în septembrie 2021. Înlocuirea contorului nu va presupune niciun cost pentru clienți și va fi susținută de o amplă campanie de informare. Schimbarea contoarelor, implementată de personal calificat, va respecta toate restricțiile aflate în vigoare la nivel local din cauza Covid-19.

Contoarele inteligente au integrată o tehnologia de comunicații care permite citirea de la distanță a datelor de consum. Clienții vor avea acces mai ușor la datele lor despre consumul de energie și nu vor mai trebui să se bazeze doar pe factura de energie electrică, așa cum se întâmplă astăzi în cazul contoarelor tradiționale, care sunt utilizate pe scară largă în Brazilia. Odată ce sistemul de contorizare inteligentă și noua funcție a aplicației sunt pe deplin operaționale, clienții vor putea să-și monitorizeze zilnic intervalul de consum prin intermediul aplicației mobile Enel São Paulo, permițând o utilizare mai eficientă a energiei. În plus, aplicația va include, de asemenea, alte funcționalități, cum ar fi activarea alertelor privind nivelurile de consum și notificarea modificărilor de taxe ale ICMS (Imposto sobre Operações relativas à Circulação de Mercadorias și Prestação de Serviços de Transporte Interestadual e Intermunicipal e de Comunicação, Brazilian Tax privind comerțul și serviciile). Aceste caracteristici oferă clienților mai multe opțiuni în ceea ce privește ajustarea obiceiurilor de consum și oferă economii la bugetul gospodăriei. Actualizarea aplicației, care include aceste noi funcții, va fi disponibilă pentru clienții care fac parte din proiect în 2021.

Soluția de măsurare inteligentă oferă, de asemenea, companiei Enel posibilitatea de a factura energia electrică fără a fi necesară perceperea sumelor prin estimări, de a crește implicarea clienților în proces și de a oferi oportunități pentru noi servicii și produse energetice avansate, cum ar fi structurile tarifare personalizate (conform evoluției cadrului de reglementare a tarifelor pentru utilizatorii finali). Cu serviciul de citire a consumului și alte activități desfășurate de la distanță, compania va utiliza, de asemenea, date pentru detectarea mai rapidă și soluționarea la distanță a întreruperilor, reducând astfel circulația flotei sale de vehicule prin municipalitățile din zona concesionată, contribuind la reducerea traficului și a poluării aerului.

Proiectul este realizat de Enel Distribuição São Paulo, în parteneriat cu Aneel, contribuind la dezvoltarea unui nou lanț industrial în Brazilia. Toate contoarele vor fi produse în Sao Paulo, în unitățile de producție din Sorocaba și în Vargem Grande Paulista, generând locuri de muncă și venituri în țară. Aceasta este prima activitate de producție de contoare inteligente a Enel din America Latină. Modelul care urmează să fie produs în Brazilia și instalat în orașul Sao Paulo include tehnologia dezvoltată de Enel, care activează pe piața contoarelor inteligente de 20 de ani.

Soluția implementată în Brazilia va avea un design propriu, semnat de renumita agenție de design Chelles & Hayashi, responsabilă, printre alte lucrări, de torța olimpică a Jocurilor de la Rio 2016. Contorul inteligent, dezvoltat pentru a satisface nevoile locale și respectând caracteristicile rețelei electrice și cerințele standardelor tehnice, a fost aprobat de Institutul Național de Metrologie, Calitate și Tehnologie (INMETRO).

Enel a instalat deja aproximativ 45 de milioane de contoare inteligente la nivel global, în Argentina, Chile, Columbia, Italia, Peru, România și Spania.

Enel Distribuição São Paulo este al doilea cel mai mare distribuitor din țară, având o cotă de 10,3% din toată energia distribuită în Brazilia și deservind 7,8 milioane de unități de consum din 24 de municipalități din regiunea metropolitană Sao Paulo, inclusiv capitala statului.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related