Mâncarea gătită poate dăuna sănătății pisicilor. Whiskas și Institutul Waltham invită părinții de feline să descopere cele mai importante sfaturi privind nutriția pisicilor

Mâncarea gătită poate dăuna sănătății pisicilor. Whiskas și Institutul Waltham invită părinții de feline să descopere cele mai importante sfaturi privind nutriția pisicilor

O dietă adecvată și echilibrată este vitală pentru o viață lungă și de calitate a pisicii. Cu toate acestea, unii oameni își hrănesc felinele cu mâncare gătită sau carne crudă, ceea ce poate duce la o mulțime de probleme de sănătate.

Putem crede că o bucată de carne sau o masă gătită acasă sunt benefice pentru pisică și îi oferă o nutriție adecvată, însă este greșit. Din contră, acestea pot duce la apariția multor probleme, mai ales când vine vorba de carne, dar la fel de periculoasă este și mâncarea gătită.

„Atașamentul pe care îl simțim față de prietenii noștri patrupezi ne poate face să credem că știm cum „funcționează” aceștia, însă o astfel de abordare umanizată ne dezvăluie lipsa noastră de cunoștințe deoarece uităm că animalele de lângă noi sunt la bază carnivore. Nevoile lor sunt diferite față de ale noastre – de la compoziția hranei, până la proporția/cantitatea de ingrediente care o compune și care depinde de foarte mulți factori specifici fiecărui animal în parte. Carnea crudă poate fi un factor important în transmiterea unor boli parazitare și bacteriene grave.”, spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

 

Importanța meselor regulate și calitative

Pe lângă ingredientele propriu-zise, mesele regulate sunt extrem de importante – pisica nu trebuie să mănânce în exces, dar nici nu trebuie să se înfometeze. De asemenea, oamenii trebuie să țină întotdeauna cont de starea de sănătate a pisicii, temperament, nivelul de activitate fizică, dar și alți factori.

„Pisica se hrănește cu cantități mai mici de hrană în mai multe momente ale zilei, caracteristică ce vine din instinctul ei puternic de a vâna – și știm că felinele vânează de mai multe ori pe zi. Acest mod de hrănire alternează natural cu perioadele de odihnă, la fel de multe la nivelul întregii zile. O hrană completă și echilibrată face să scadă volumul de ingestie, însă nu neapărat și frecvența.”, menționează Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

De asemenea, ingredientele de calitate sunt importante pentru sănătatea felinelor. Lipsa unor nutrienți esențiali, precum taurina, vitamina A sau anumiți acizi grași omega este greu de suportat de pisici, iar deficiența lor poate avea consecințe fatale asupra sănătății lor.

„Vorbim adesea de ingredient și lăsăm deoparte aspectul de nutrient – hrana animăluțelor trebuie să asigure peste 50 nutrienți necesari – lucru foarte important din perspectiva aspectului nutritiv al hranei oferită zi de zi partenerilor noștri patrupezi. Practic, dacă vedem nutriția, pe baza ingredientelor/nutrienților, ca un puzzle, atunci acestea trebuie să respecte un echilibru optim, să fie în proporții adecvate și să se completeze reciproc astfel încât să atingem cel mai important deziderat: “O viață mai bună și mai sănătoasă petru animalele de companie.” De exemplu, pentru pisică, taurina este un aminoacid esențial în prevenirea și tratarea cardiomiopatiei congestive. Totodată, conferă o vedere mai bună (în special pe timpul nopții) și are un rol important în funcția de reproducere. Pe lângă toate acestea, taurina conferă protecție împotriva radicalilor liberi, fiind și un antioxidant puternic care luptă împotriva îmbătrânirii precoce.” adaugă Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

 

Unele mâncăruri pot fi toxice pentru pisici

Pisicile sunt extrem de sensibile și la lipsa anumitor nutrienți. O alimentație incompletă poate avea consecințe serioase asupra sănătății lor. Chiar și un nivel redus de deficiență se va manifesta mai întâi asupra calității blănii și pielii, mai apoi afectând și funcția de reproducere, și poate duce la apariția altor probleme de sănătate.

„Ca urmare a fiziologiei specifice, pisica este deosebit de sensibilă la anumiți compuși și substanțe chimice pe care corpul ei nu le poate detoxifia întotdeauna corect, acestea putând cauza boli și chiar decesul. Printre categoriile de alimente toxice pentru pisică sunt:

  • Ciocolata – produce tulburări de ritm cardiac din cauza teobrominei.
  • Ceapa și usturoiul – descompune celulele roșii, ceea ce duce la o anemie severă și tulburări gastro-intestinale, în funcție de cantitate.
  • Strugurii și stafidele – provoacă insuficiență renală.
  • Ouăle crude – determină toxiinfecții alimentare din cauza proteinei avidin din albuș.
  • Ficatul mâncat în exces – intoxicarea cu vitamina A duce la osteoporoză.
  • Laptele natural de vacă – din cauza intoleranței la lactoză, des întâlnită la pisici, apar probleme digestive și disconfort.” menționează Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

 

Institutul Waltham este centrul științific al Mars Petcare, care lucrează în mai multe discipline, cum ar fi: cerințele nutritive pentru animalele de companie, microbiomul câinilor și pisicilor, biomarkerii sănătății și bolii sau comportamentul de hrănire. Cunoștințele generate la Waltham sunt vitale pentru a aduce la viață ideea unei lumi mai bune pentru animalele de companie, Institutul continuând să fie o autoritate științifică lider în nutriția și bunăstarea animalelor de companie de peste 50 de ani. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related