Importanța îngrijirii orale a cățeilor

Importanța îngrijirii orale a cățeilor

Cu siguranță, mulți părinți de căței au avut de multe ori impresia că prietenul patruped zâmbește sau râde. Este însă adevărat că patrupezii își exprimă bucuria și satisfacția astfel? Un lucru cert este faptul că, asemenea oamenilor, sănătatea orală a cățeilor este importantă, iar îngrijirea adecvată și câțiva pași simpli pot contribui la prevenția potențialelor probleme dentare, dar și la sănătatea și satisfacția lor generală. 

Pentru că februarie reprezintă luna sănătății orale a animalelor de companie, Pedigree și Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, invită părinții de căței să descopere cele mai importante sfaturi privind îngrijirea dentară a acestora.

 

Cățeii pot râde cu adevărat?

Răspunsul poate fi găsit în istoria domesticirii cățeilor care a început în urmă cu 30.000 de ani. Datorită acestei coexistențe, oamenii și cățeii au creat o legătură unică prin care au învățat să comunice. Factorul cheie în relația om-cățel este oxitocina, hormonul care dezvoltă legătura dintre oameni și căței. Datorită evoluției, cățeii pot răspunde la contactul vizual într-un mod în care puține alte animale de companie o fac. De-a lungul timpului, cățeii și-au perfecționat analiza comportamentului uman, astfel că reușesc să înțeleagă oamenii și caracteristicile acestora. De exemplu, aceștia au capacitatea să învețe cum să urmărească și să înțeleagă gesturile oamenilor.

De asemenea, cercetările arată că patrupezii știu exact cum să facă oamenii fericiți. Pentru că majoritatea părinților de căței reacționează atunci când își văd patrupedul, fie zâmbind, fie oferindu-le o recompensă, cățeii au învățat rapid că o recompensă urmează dacă continuă în acest sens.

Dacă patrupezii pot sau nu să râdă cu adevărat rămâne un semn de întrebare, însă în mod evident fericirea lor contribuie la fericirea oamenilor și la crearea unei legături speciale. Astfel, există câțiva pași simpli prin care părinții de căței se pot asigura că prietenii lor patrupezi au o dantură sănătoasă și sunt fericiți.

 

Cum pot fi identificate problemele dentare ale cățeilor

Conform Institutului Waltham, majoritatea cățeilor cu vârsta de peste 3 ani (până la 80%) suferă de probleme privind inflamația cavității bucale. La rândul lor, acestea pot duce la afectarea întregului organism – bacteriile pot intra în sânge în timpul masticației și se pot instala în diferite organe. Pentru că de multe ori cățeii își ascund durerea și preferă să sufere în tăcere pentru a nu arăta slăbiciune, părinții de căței trebuie să fie la fel de atenți la semnele unor probleme dentare precum în cazul rănilor externe.

„Pentru o dezvoltare armonioasă și o evoluție pozitivă în sănătatea generală a animalului de companie, relația cățel-stăpân trebuie să fie una bazată pe încredere și respect reciproc. Dacă acestea se dezvoltă încă de la începutul relației - de la preluarea cățelului din cuib - contactul cățel-stăpân este unul firesc și fără bariere. Acest tip de comportament poate să prevină și chiar să evite unele afecțiuni ale cățelului, cum de altfel sunt și afecțiunile cavității orale” spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

Atunci când cățelul nu suferă de o afecțiune a cavității bucale, se simte confortabil dacă este atins în zona gurii de către stăpânul lui sau membrii familiei. În plus, gingiile sunt roz, dinții sunt albicioși și prezintă o acumulare minimă a tartrului. Uneori însă, tartrul se poate acumula sub linia gingiilor și de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul veterinar.

„Pentru un cățel, atingerea stăpânului trebuie sa fie una plină de încredere și care să facă posibilă detectarea oricărui eveniment neplăcut ce poate interveni în sănătatea acestuia, așa cum sunt și simptomele ce preced apariția tartrului” a adăugat Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

Institutul Waltham a publicat un studiu privind cele mai comune simptome și semne ale durerii atunci când vine vorba de dantura cățeilor, printre care se numără:

  • Respirația urât mirositoare
  • Masticația pe o singură parte
  • Probleme în alimentație (în special dacă hrana este scăpată atunci când mănâncă)
  • Evitarea jucăriilor preferate
  • Evitarea atingerii în zona gurii sau capului
  • Strănutul sau scurgerile nazale
  • Salivarea cu sânge
  • Pierderea în greutate
  • Umflături sub ochi sau în zona gurii
  • Retracția gingivală
  • Distanțarea și schimbarea comportamentului (este mai puțin entuziast)

 

Dinți sănătoși, viață fericită

Prevenția este importantă și poate ajuta la combaterea unei probleme dentare dacă cauza este tratată din timp. Studiile arată că rasele de talie mică sunt mai predispuse la boli ale gingiilor, însă orice cățel poate dezvolta o problemă dentară dacă nu este tratat. Institutul Waltham a publicat o listă cu 48 de rase de căței, de talie mică și mare, care sunt cele mai afectate. Printre acestea se numără: Pudel Toy (Toy Poodle), Yorkshire Terrier, Teckel (Dachshund), Ciobănesc de Shetland (Shetland Sheepdog), Ogar Englez (Greyhound) și Bichon Frisé.

În plus, studiile confirmă că vizitele frecvente la medicul veterinar pentru detartraj sub anestezie duc la o viață mai lungă și mai fericită. Cercetarea arată, de asemenea, o diferență considerabilă între animalele de companie care merg periodic la controale dentare și cele care nu merg. Atunci când cățelul are o dantură sănătoasă și îngrijită este mai jucăuș și mai sociabil.

„Gingivita, inflamația paradontală și depunerea tartrului sunt fără îndoială cele mai frecvente patologii din stomatologia canină. Stăpânul cățelului este primul responsabil în prevenirea și profilaxia afecțiunilor cavității orale și, tocmai de aceea, examinarea frecventă a gurii cățelului trebuie să fie un lucru firesc și chiar plăcut acestuia. Recomand consultul oral al cățeilor ori de câte ori este nevoie și nu numai deoarece de sănătatea orală a cățelului depinde confortul general al acestuia, iar prevenția este mai facilă și mai puțin costisitoare decât tratamentul stomatologic.” a completat Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

 

Recompensele dentare, recomandate pentru îngrijirea orală a cățeilor

Pe lângă vizitele periodice la cabinetul veterinar, există mai multe modalități pentru îngrijirea orală a cățelului acasă. Vizita la medicul veterinar este foarte importantă deoarece acesta poate oferi sfaturi privind îngrijirea adecvată acasă și utilizarea anumitor produse. De exemplu, folosirea recompenselor dentare (precum Dentastix și Chewy Chunx) sau a accesoriilor pentru dentiție care includ periuțe de dinți speciale. Recompensele dentare ajută la prevenirea plăcii dentare, însă acestea trebuie completate întotdeauna de o îngrijire orală adecvată și vizite la veterinar.

 

Are nevoie cățelul de aparat dentar?

Aparatele dentare pentru căței sunt un lucru normal. Cățeii au nevoie de acestea din motive de sănătate și pentru a avea o mușcătură mai confortabilă. Aplicarea aparatelor dentare și intervențiile ortodontice au loc în special în timpul erupțiilor dentare, atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți. Majoritatea cățeilor care au o afecțiune dentară sunt diagnosticați la o vârstă fragedă, de obicei la 4-6 luni. Pentru a identifica dacă animăluțul are nevoie sau nu de aparat dentar, este important ca acesta să fie consultat de medicul veterinar, care va face o examinare și va sugera posibilele opțiuni de tratament. 

Institutul Waltham este centrul științific al Mars Petcare, care lucrează în mai multe discipline, cum ar fi: cerințele nutritive pentru animalele de companie, microbiomul câinilor și pisicilor, biomarkerii sănătății și bolii sau comportamentul de hrănire. Cunoștințele generate la Waltham sunt vitale pentru a aduce la viață ideea unei lumi mai bune pentru animalele de companie, Institutul continuând să fie o autoritate științifică lider în nutriția și bunăstarea animalelor de companie de peste 50 de ani.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related