Analiză Storia – În octombrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe decât anul trecut

Analiză Storia – În octombrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe decât anul trecut
  • Constanța – apartamentele vechi, cu 12% mai scumpe la vânzare decât anul trecut
  • București – apartamentele noi, vândute cu 9% mai mult față de anul trecut
  • Prețurile apartamentelor de vânzare noi (+9%) și vechi (+7%) sunt în creștere

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 9% în luna octombrie a.c, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 7%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Față de anul trecut, în luna octombrie a.c., românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă). Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.

„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024. Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

 

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna septembrie

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creștere cu 4% față de luna anterioară și cu 9% față de octombrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna septembrie 2023.

 

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat, cu 1% mai mare față de luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.506 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna octombrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.428 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.422 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat față de anul trecut.

TIMIȘOARA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna octombrie a.c. a fost de 1.538 euro, cu 4% mai mare față de luna octombrie a anului trecut și cu 3% mai mare comparativ cu luna septembrie a.c.. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.355 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.449 euro/metru pătrat, un preț cu 3% mai ridicat decât în luna octombrie 2022.

CONSTANȚA: În luna octombrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.716 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.666 euro/metru pătrat.

ORADEA: În Oradea, în luna octombrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 9% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.527 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.397 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În octombrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.542 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.479 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în octombrie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related