Enel lansează cadrul de finanțare asociat obiectivelor de sustenabilitate

Enel lansează cadrul de finanțare asociat obiectivelor de sustenabilitate

Enel a publicat astăzi cadrul de finanțare asociat obiectivelor de sustenabilitate (SLF – Sustainability-Linked Financing), care stabilește o serie de indicatori cheie de performanță, obiective și principii, pentru a ghida într-o manieră accesibilă utilizarea de către Grup a instrumentelor financiare sustenabile. Enel este prima companie care definește un astfel de cadru pentru emiterea mai multor soluții de finanțare.

Acest cadru reprezintă o etapă importantă pentru Enel, în drumul către integrarea deplină a sustenabilității în strategia corporativă de finanțare,” a declarat Alberto De Paoli, CFO Enel. “Stabilind obiective clare și indicatori de performanță în ceea ce privește utilizarea instrumentelor financiare sustenabile, acest cadru va contribui la asigurarea implementării unei strategii de finanțare coerente care să susțină angajamentele companiei privind obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (ODD)”.

Cadrul a fost conturat în conformitate cu Principiile Obligațiunilor de Sustenabilitate (SLBP – Sustainability-Linked Bond Principles) din 2020, administrate de Asociația Internațională a Pieței de Capital (ICMA), precum și Principiile Împrumuturilor de Sustenabilitate din 2020, publicate de Loan Market Association (LMA).

Mai exact, Cadrul SLF acoperă următoarele instrumente de finanțare: obligațiuni de sustenabilitate, împrumuturi de sustenabilitate și obiectivul de dezvoltare durabilă ODD 7 (energie accesibilă și curată) țintă.

Următoarele cinci componente constituie baza cadrului SLF al Enel: 

 

1. Selectarea indicatorilor cheie de performanță (KPI) – următorii indicatori sunt considerați de bază și relevanți pentru activitatea de business a Enel:

  • KPI 1: Suma emisiilor de gaze cu efect de seră (Scope 1)
  • KPI 2: Procentul capacității instalate regenerabile;

2. Calibrarea obiectivelor de performanță a durabilității (SPT) cu praguri aplicate KPI-urilor menționate mai sus pentru a dovedi nivelul avansat de ambiție;
3. Caracteristicile financiare, obligațiunile și împrumuturile emise în baza cadrului vor fi adaptate în funcție de realizarea SPT-urilor;
4. Raportare cel puțin anuală privind ambii indicatori de performanță; și
5. Verificarea de către terți independenți a performanței KPI-urilor.

Enel plasează sustenabilitatea la baza modelului său de afaceri, inclusiv în strategia sa financiară. Grupul este un jucător de top în domeniul finanțării durabile, fiind un prim emitent de obligațiuni verzi și unul dintre cei mai mari emitenți corporativi de astfel de instrumente. În 2019, Enel a marcat începutul pieței obligațiunilor de sustenabilitate, emițând primele obligațiuni generale din lume, pe piețele euro și a dolarului american, privind realizarea ODD-urilor. În 2020, Enel a extins gama instrumentelor de finanțare sustenabilă, cu împrumuturi și linii de credit privind realizarea ODD-urilor, precum și un program privind atingerea ODD 7, dovedind că sustenabilitatea poate fi integrată în toate instrumentele financiare ale Companiei.

După cum a fost evidențiat în Planul Strategic 2020-2022 al Enel, Grupul își propune să majoreze ponderea surselor de finanțare sustenabile din datoria brută până la 43% în 2022 și la aproximativ 77% în 2030 față de 22% în 2019.

Angajamentul Grupului față de finanțarea sustenabilă este reiterat și de participarea directorului financiar al Enel, Alberto De Paoli, în calitate de co-președinte al CFO Taskforce din cadrul Compactului Global al Națiunilor Unite, care a lansat recent Principiile pentru Investiții și Finanțe Integrate în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aceste principii au subliniat un set de patru valori menite să indice modul în care companiile își pot alinia strategiile de finanțare corporativă la angajamentele de sustenabilitate pentru a crea un impact real asupra ODD.

Totodată, Grupul este membru al Consiliului Consultativ privind Principiile ICMA, al Forumului Corporativ privind Finanțarea Sustenabilă și al Grupului Consultativ privind Piața de Obligațiuni Sustenabile, din cadrul Bursei de Valori din Londra.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related