Directorul financiar al Enel a co-prezidat grupul de lucru din cadrul compactului global al ONU, care a lansat principiile CFO pentru investiții și finanțe integrate în ODD

Directorul financiar al Enel a co-prezidat grupul de lucru din cadrul compactului global al ONU, care a lansat principiile CFO pentru investiții și finanțe integrate în ODD

Directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a participat, luni, la lansarea globală a principiilor CFO pentru investiții și finanțări integrate în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), în cadrul Forumului Sectorului Privat al Compactului Global al Națiunilor Unite (UNGC). Principiile CFO reprezintă un set de patru valori care indică modul în care companiile își pot alinia strategiile de finanțare corporativă la angajamentele de sustenabilitate pentru a crea un impact real asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Grupul de lucru al directorilor financiari, care este co-prezidat de directorul financiar al Enel, s-a desfășurat în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, reunind directori financiari, investitori, bănci, agenții de rating, bănci de dezvoltare, părți interesate, ONU și parteneri externi.

 

„Directorii financiari joacă un rol principal în stabilirea indicațiilor clare și stabilirea celor mai bune practici pentru a face din finanțarea și investițiile corporative un adevărat motor al creșterii sociale. În calitate de membri ai Grupului de lucru al directorilor financiari, suntem cu toții angajați să lucrăm în slujba unui nou capitalism al părților interesate, creând valoare durabilă pentru oameni și pentru planetă”, a declarat Alberto De Paoli, director financiar al Enel și co-președinte al Grupului de lucru al directorilor financiari. „Principiile CFO ale Compactului Global al Națiunilor Unite pentru investiții și finanțe integrate în ODD reprezintă un prim pas solid pentru a îndruma companiile către adoptarea unor strategii financiare credibile care să integreze pe deplin sustenabilitatea în vederea îndeplinirii ODD”, a adăugat acesta.

 

Grupul de lucru al directorilor financiari al Compactului Global al ONU a lansat primele principii, susținute de ONU, pentru finanțarea și investițiile integrate în ODD. Acestea au rolul de a îndruma companiile în alinierea angajamentelor lor de sustenabilitate cu strategiile credibile de finanțare corporativă pentru a crea un impact real asupra ODD. Membrii Grupului de lucru al directorilor financiari din cadrul Compactului Global al ONU au identificat patru domenii cheie care sunt relativ neacoperite, dar critice pentru investițiile aliniate la ODD: impactul și evaluarea ODD, strategiile și investițiile integrate în ODD, finanțarea corporativă integrată în ODD și comunicarea și raportarea integrate în ODD. Scopul este de a colabora cu lanțul valoric investițional, inclusiv investitori, bănci, instituții financiare de dezvoltare, agenții de rating și firme de evaluare sustenabilității pentru a crea o piață largă, lichidă și eficientă pentru investițiile ODD și fluxurile de capital.

Principiile CFO au fost elaborate de către Secretariatul și membrii Grupului de lucru al directorilor financiari, în consultare cu peste 100 de părți interesate din întreaga lume. Pentru a ajuta companiile să pună în aplicare în mod concret principiile, în următorii doi ani, membrii Grupului de lucru se angajează să ia parte la întâlniri care se vor concentra pe stabilirea de măsuri concrete, obiective și indicatori de performanță.

Grupul de lucru al directorilor financiari este prima inițiativă globală care implică directorii financiari, cu scopul de a iniția un dialog între aceștia, investitori, instituții financiare și ONU pentru a împărtăși idei care vizează promovarea finanțării corporative durabile și a investițiilor scalabile în urmărirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Inițiativa se bazează pe cele aproape 10.000 de companii dedicate principiilor Compactului Global al ONU și va include un sondaj anual pentru a monitoriza stadiul progresului în comunitatea globală CFO.

Compactul Global al ONU este cea mai mare inițiativă de sustenabilitate corporativă din lume, care susține alinierea strategiilor și operațiunilor companiilor cu cele zece principii ale Compactului Global al ONU privind drepturile omului, munca, mediul și anticorupție și care stimulează conștientizarea și acțiunea în afaceri realizarea Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă și a celor 17 ODD ale acesteia.

Enel se află în fruntea integrării sustenabilității în strategiile sale de afaceri, după cum o dovedește și Planul Strategic 2020-2022 al companiei, care combină crearea de valoare și îndeplinirea ODD. Peste 90% din capitalul organic de 28,7 miliarde de euro al grupului vizează direct ODD 7 (Energie curate și la prețuri accesibile), ODD 9 (Industrie, inovare și infrastructură) și ODD 11 (Orașe și comunități durabile), toate contribuind la realizarea ODD 13 (Acțiune climatică). La începutul anului 2019, Enel a lansat, în dolari și euro, primele obligațiuni asociate ODD și se așteaptă să crească cota surselor de finanțare durabilă pe datoria brută a Enel la aprox. 43% în 2022 și până la aproximativ 77% în 2030 de la aproximativ 22% în 2019. În cele din urmă, Enel atrage din ce în ce mai mult atenția investitorilor responsabili social, a căror participație în companie este în continuă creștere, reprezentând aproximativ 10,8% din capitalul social al grupului în 2019, aproape dublu față de nivelurile din 2014. Această creștere, care este în concordanță cu recunoașterea tot mai mare a importanței elementelor nefinanciare în crearea valorii durabile pe termen lung, reflectă consolidarea rolului de lider global în sustenabilitate al Enel.

Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, gestionând peste 86 GW capacitate de producție de energie. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri și are circa 74 de milioane de utilizatori casnici și companii în toată lumea, ceea ce reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power este cea mai mare companie privată cu activități de producție din surse regenerabile din lume; operează unități de producție cu o capacitate de peste 46,4 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Oceania. Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică. Compania este lider global în domeniul serviciilor energetice avansate, gestionând soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW, gestionată la nivel global, o capacitate de stocare instalată de 110 MW iar, în sectorul mobilității electrice, în jur de 130.000 de puncte publice și private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related