Endesa conectează la rețea o nouă centrală fotovoltaică de circa 50 MW în Badajoz, vestul Spaniei

Endesa conectează la rețea o nouă centrală fotovoltaică de circa 50 MW în Badajoz, vestul Spaniei
  • Endesa a investit 35 de milioane de euro în construcția centralei fotovoltaice Augusto, creând peste 300 de locuri de muncă și derulând cursuri de formare în domeniul energiei regenerabile
  • În perioada lucrărilor de construcție, au fost utilizare tehnologii avansate și implementate acțiuni de conservare cu impact pozitiv asupra întregii regiuni Extremadura

Endesa, prin filiala sa de generare a energiei din surse regenerabile Enel Green Power España (EGPE), a finalizat construcția centralei fotovoltaice Augusto, situate în Badajoz, în provincia Extremadura.

Centrala fotovoltaică, cu o capacitate de 49,91 MW, în care Endesa a investit 35 de milioane de euro, a fost construită în timp record, respectând măsuri stricte sanitare și de siguranță, chiar și în cele mai dificile perioade ale pandemiei de coronavirus. Pentru construirea centralei care, conform estimărilor, va genera aproximativ 100,45 GWh pe an, echivalentul consumului cumulat din orașe precum Merida și Almendralejo, au fost făcute peste 300 de angajări, 70% provenind din Extremadura. Având în vedere contextul pandemic și recomandările autorităților, au fost implementate protocoale stricte de siguranță pentru a proteja angajații, precum și comunitățile din zona în care este instalată centrala.

Augusto dispune de 127.980 de panouri fotovoltaice bifaciale, cu o putere maximă de 390 wați. Fiind bifaciale, panourile maximizează utilizarea energiei solare, devenind mai eficiente decât cele convenționale. Pentru funcționarea centralei, Endesa, prin EGPE, a construit opt posturi de transformare, o stație de transformare de 30/66 kV și o rețea electrică subterană de medie și înaltă tensiune care se întinde pe 18,4 km. În plus, au fost instalate linii de înaltă tensiune cu o lungime de 4,3 km, 16 suporturi aeriene și o secțiune subterană de 450 de metri până la stația de transformare din Badajoz. Această infrastructură a permis astăzi generarea primilor kilowați oră de energie regenerabilă, care a ajuns deja în rețeaua de distribuție din Extremadura.

Recent conectat la rețea, Augusto va evita eliberarea în atmosferă a aproximativ 46.800 de tone de CO2 anual.

Luca Capuozzo, coordonatorul lucrărilor la Augusto, și-a exprimat aprecierea pentru „toate eforturile depuse de echipa de construcții și pentru coordonarea cu oficialii municipalității Badajoz care au făcut posibilă producerea de energie curată în Extremadura”.

 

Cum a decurs construcția

Pentru construcția centralei fotovoltaice Augusto a fost folosită cea mai recentă tehnologie, precum utilizarea unui exoschelet (un tip de schelet extern care permite montarea panourilor și ridicarea mai ușoară a acestora) pentru a facilita instalarea modulelor solare, camere de supraveghere pentru a detecta orice breșe de siguranță care pot apărea în timpul construcției, precum și un sistem montat pe utilaje, cu scopul de a detecta și emite avertizări atunci când o persoană se află în apropiere,  prevenind astfel accidente.

În plus, Endesa folosește realitatea virtuală ca supervizorii să poată monitoriza centrala de la distanță, folosind ochelari inteligenți, fără a fi nevoie să fie prezenți fizic în zona de interes. În plus, tehnologia utilizată integrează o cameră cu infraroșu care face fotografii instantanee, în timp real, o soluție revoluționară pentru monitorizarea detaliată a stadiului lucrărilor.  

Pentru construcția lui Augusto, Endesa a urmat principii de inginerie sustenabilă și a aplicat modelul Enel Green Power de „Șantier sustenabil", inclusiv prin instalarea de panouri fotovoltaice pentru a asigura o parte din necesarul de energie electrică din timpul lucrărilor de construcție, iluminat eficient, separarea deșeurilor, utilizarea vehiculelor electrice și prin punerea la dispoziție a mai multor defibrilatoare pentru a asigura sănătatea lucrătorilor. Odată cu finalizarea lucrărilor, aceste echipamente vor fi donate municipalității din Badajoz, pentru uz public.

Filosofia Endesa pentru construirea centralelor de energie din surse regenerabile face parte din modelul „Creating Shared Value” (CSV) al Grupului Enel, care a determinat compania Endesa să organizeze două cursuri de formare în domeniul surselor regenerabile de energie. Primul dintre aceste cursuri a fost urmat în luna iunie de către 36 de persoane, cu scopul de a-i instrui în asamblarea panourilor solare în parcurile fotovoltaice. Al doilea este urmat de peste 20 de persoane din Badajoz, majoritatea șomeri, și are loc online pe tot parcursul lunii decembrie. Participanții sunt instruiți să înțeleagă funcționarea și lucrările de întreținere a centralelor fotovoltaice, care reprezintă acum un sector în plină expansiune.

 

Măsuri de protecție a mediului

Construcția lui Augusto a inclus și măsuri de conservare a mediului. Măsurile puse în aplicare de Endesa, în colaborare cu autoritățile din Extremadura, entități precum Universitatea din Porto și asociații precum AMUS (Action for the Wild World), au inclus marcarea și protecția florei și faunei locale, așa cum este cazul salvării puilor de la Montagu și conservarea speciilor locale de orhidee, aflate printre speciile amenințate.

Imagine din Augusto cu marcarea cu radio-emițător a unei dropii mici

 

Ce urmează

Începutul producției la aceste centrale fotovoltaice marchează sfârșitul unei etape și începutul alteia, deoarece Endesa a ales această centrală pentru a derula un proiect inovator în Extremadura: agricultura fotovoltaică. Această inițiativă face parte din filosofia Endesa de sustenabilitate și economie circulară și se bazează pe trei hectare de plante aromatice cultivate printre panourile fotovoltaice ale instalației Endesa din Badajoz.

 

Mai mulți MW de energie solară în Extremadura

Energie regenerabilă în Extremadura

Augusto nu va fi singura centrală pe care Endesa o dezvoltă în Extremadura prin intermediul filialei sale EGPE. Compania solicit dezvoltarea a încă 15 proiecte fotovoltaice în regiune pentru un total de 1.150 MW.

Aceste centrale se adaugă celor șase lansate de Endesa în noiembrie 2019, care totalizează 252 MW și reprezintă o investiție totală de 200 de milioane de euro. Datorită acestor facilități ale Endesa, comunitatea din Extremadura a reușit să producă cu 117% mai multă energie regenerabilă anul trecut decât anul anterior.

Endesa operează în Spania, prin intermediul EGPE, proiecte cu o capacitate de peste 7.626 MW de energie din surse regenerabile care includ: 4.711 MW din hidrocentrale convenționale; 2.362 MW din centrale eoliene, 471 MW din centrale solare, 79 MW din mini-hidrocentrale și 3 MW din alte surse regenerabile.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related